8 Ιουν 2015

Εργάζεστε σε γραφείο; Σηκωθείτε όρθιοι για 2 ώρες!

Όσοι εργάζονται καθισμένοι σε ένα γραφείο θα πρέπει να σηκώνονται όρθιοι για τουλάχιστον 2 ώρες κατά την εργασιακή τους ημέρα, ώστε να αποφεύγουν τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία, που συνδέονται με την καθιστική ζωή για μεγάλο διάστημα, αναφέρει νέα έρευνα.
Σταδιακά, οι περίοδοι καθιστικής ζωής στο γραφείο θα πρέπει να περιοριστούν και να φθάσουν στις 4 οι ώρες που θα είναι οι εργαζόμενοι όρθιοι, συμβουλεύει πάνελ ειδικών.
Εκτός από το να περπατούν τακτικά κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ημέρας, οι εργαζόμενοι σε γραφείο θα μπορούσαν να δουλεύουν σε γραφεία με ειδική εργονομία ώστε να δουλεύουν και όρθιοι.
Οι συστάσεις βασίζονται σε ανάλυση έρευνας που συνδέει τις παρατεταμένες περιόδους καθιστικής ζωής με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών νόσων και πρόωρου θανάτου.
Στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’British Journal of Sports Medicine’’ αναφέρεται ότι οι ενδείξεις είναι πως το πρώτο συμπεριφορικό βήμα είναι απλώς να σηκώνονται όρθιοι οι άνθρωποι και να κινούνται πιο συχνά κατά την εργασιακή τους μέρα.
Η αύξηση της ποσότητας χρόνου που στέκονται όρθιοι οι άνθρωποι θα μπορούσε να είναι πιο προσεγγίσιμος στόχος από την ενθάρρυνση περισσότερης καθημερινής άσκησης, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Μεταξύ των συμβουλών των ειδικών συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα.
  • Να κινείστε. Το να στέκεται κάποιος σε ένα μέρος για πολύ μεγάλο διάστημα μπορεί επίσης να έχει βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Η αλλαγή θέσης ή ο σύντομος περίπατος μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο μυοσκελετικού πόνου και κούρασης.
  • Οι εργοδότες μπορούν να προειδοποιήσουν το προσωπικό για τους κινδύνους στην υγεία, οι οποίοι συνδέονται με την παρατεταμένη καθιστική ζωή ή με την καθιστική ζωή στο σπίτι και στο γραφείο.
  • Οι εργοδότες μπορούν να επενδύσουν στην υγεία του προσωπικού σχεδιάζοντας εργασιακό περιβάλλον που θα ενθαρρύνει περισσότερο τη δραστηριότητα.
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι το υλικό που επισκόπησαν δεν αποδεικνύει άμεση αιτιατή σχέση μεταξύ της παρατεταμένης καθιστικής ζωής και της χρόνιας νόσου.
Προσθέτουν ότι ενώ χρειάζονται νέες έρευνες, το επίπεδο ενδείξεων μέχρι σήμερα και η αυξητική πορεία των χρόνιων νόσων υποδεικνύουν ότι οι αρχικές οδηγίες δικαιολογούνται.
(Πηγή: Iatronet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου