2 Ιουν 2015

Προσοχή στις καλοκαιρινές μολύνσεις!

Οι γυναικολογικές μολύνσεις παρουσιάζουν μεγάλη άνοδο τους καλοκαιρινούς μήνες και οι γυναικολόγοι προειδοποιούν για τις προφυλάξεις που κάθε γυναίκα πρέπει να λαμβάνει.
Επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει πάντα κατακόρυφη αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες, που γίνονται αντιληπτές εβδομάδες ή και μήνες αργότερα.
«Λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορούμε να χαρούμε ανέμελα τις διακοπές μας, χωρίς δυσάρεστες επιπτώσεις» τονίζει ο Δρ Στέφανος Χανδακάς, με αφορμή το καλοκαίρι που πλησιάζει.
«Πολλές γυναίκες αγνοούν το γεγονός ότι ο κίνδυνος μιας μόλυνσης δεν ελλοχεύει μόνο στην ευκαιριακή σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, αλλά και στην έκθεση στην άμμο, στη θάλασσα, στην πισίνα, αλλά ακόμη και σε μια βρεγμένη πετσέτα», επισημαίνει ο κ. Χανδακάς.
Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων αυτών μπορεί να είναι παροδικές αλλά κάποιες φορές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική γονιμότητα αλλά ακόμα και στην ίδια τη ζωή της γυναίκας.
Οι κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν μια γυναίκα του καλοκαιρινούς μήνες είναι:
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα:
  • HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), Χλαμύδια,
  • Έρπητας των γεννητικών οργάνων.
  • Σύφιλη, Γονόρροια ή Βλεννόρροια,
  • AIDS, Ηπατίτιδες
  • Ανεπιθύμητη κύηση    

Advertisement

Μολύνσεις από την άμμο και τη θάλασσα:
Κολπίτιδες. Με συχνότερη αιτία τους μύκητες από την άμμο και το νερό. Συμπτώματα: αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο). Απλά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό, αμέσως μετά το μπάνιο, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο.
Ουρολοιμώξεις. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό κυρίως με τη μειωμένη πρόσληψη νερού και άλλων υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ' επέκταση και την εμφάνιση της ουρολοίμωξης. Ο ρόλος της σωστής τήρησης των κανόνων υγιεινής είναι ίδιος με αυτόν στις κολπίτιδες. Τα συμπτώματα μίας ουρολοίμωξης: ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), πόνος στην οσφυϊκή περιοχή δεξιά ή/και αριστερά της σπονδυλικής στήλης, δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού. Για την αποφυγή μίας ουρολοίμωξης καλό είναι να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες νερού και να τηρούνται οι κανόνες τοπικής υγιεινής (ταχτικό άλλαγμα μαγιό και εσωρούχων και επιμελής καθαρισμός των έξω γεννητικών οργάνων αμέσως μετά τη θάλασσα. Όταν υποψιαζόμαστε την παρουσία μίας ουρολοίμωξης, η βασικότερη εξέταση είναι η γενική και η καλλιέργεια ούρων, η οποία θα αποκαλύψει ποιο είναι το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να δοθεί το καταλληλότερο αντιβιοτικό.
Η καλύτερη προστασία για μια γυναίκα είναι να ενημερωθεί πριν φύγει για διακοπές από το γυναικολόγο της για όλους αυτούς τους κινδύνους, ώστε επιστρέφοντας, να φέρει μαζί της μόνο ευχάριστες αναμνήσεις.
(Πηγή: Stongiatro.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου