11 Ιουν 2015

Επικουρικό Κεφάλαιο: Έλλειμμα 520 εκατ. ευρώ

Αρνητική εικόνα καταγράφουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη του Επικουρικού Κεφαλαίου, σύμφωνα με τον ισολογισμό του φορέα για τη χρήση του 2014, ο οποίος δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη οικονομική κατάσταση, το έλλειμμα από τα προηγούμενα έτη παρουσιάζεται για το Επικουρικό Κεφάλαιο αυξημένο στα 520 εκατ. ευρώ από 494 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν, ενώ τα ίδια κεφάλαια του φορέα παραμένουν αρνητικά αν και ελαφρώς μειωμένα, στα -464 εκατ. ευρώ από -520 εκατ. ευρώ που ήταν στη χρήση του 2013.
Οι εκκρεμείς αποζημιώσεις για το Επικουρικό διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 562 εκατ. ευρώ από 494 εκατ. ευρώ το προηγούμενο 12μηνο και εξ αυτών τα 107 αντανακλούν υποχρεώσεις από ζημίες τις οποίες προκάλεσαν ανασφάλιστα οχήματα. Το αντίστοιχο ποσό για το 2013 είχε διαμορφωθεί στα 101 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο που αποτυπώνει τα έσοδα του Επικουρικού Κεφαλαίου – κυρίως από τις εισφορές των μελών του, τα οποία πέρυσι μειώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ από τα 82 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Από τη μεταβολή αυτή είναι ξεκάθαρο ότι τα έσοδα του φορέα συμπιέστηκαν λόγω των ανασφάλιστων οχημάτων τα οποία φαίνεται ότι αυξήθηκαν το 2014, αλλά κυρίως από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, συνεπεία του οποίου τα τιμολόγια του κλάδου ασφάλισης Οχημάτων έχουν μειωθεί δραματικά.
Όσο για τη γενικότερη εικόνα των μεγεθών του Επικουρικού, καθίσταται ξεκάθαρο ότι αν η κυβέρνηση δεν λάβει τα… μέτρα της, αν δεν εξουσιοδοτήσει το φορέα να μεταβιβάσει εκκρεμείς αποζημιώσεις σε τρίτους φορείς (γερμανική Darag), τότε και τα επόμενα χρόνια θα παραμένει επιβαρυμένος οικονομικά με αρνητικά ίδια κεφάλαια και τις υποχρεώσεις του στα ύψη.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου