10 Ιουν 2015

Ανησυχία για τη δημόσια υγεία από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Διαστάσεις λαμβάνουν οι επιπτώσεις από την πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, η οποία συνεχίζει να καίει από το περασμένο Σάββατο, καθώς το τοξικό νέφος έχει «πνίξει» την Αττική.
Οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες, για τα οποία η εταιρεία δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες.
Την ίδια ώρα, ο πόλεμος μεταξύ των αρμόδιων φορέων για τη διαδικασία επιχωμάτωσης και κατάσβεσης της πυρκαγιάς καλά κρατεί, με την Περιφέρεια Αττικής να διαψεύδει ότι αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα και γι’ αυτό δεν έχει προχωρήσει.
Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» οι μετρήσεις για τοξικές ουσίες και σωματίδια προκαλούν ανησυχία, ενώ χειρότερη είναι σαφέστατα η κατάσταση στη Δυτική Αττική.
Η μονάδα στην οποία ξέσπασε η πυρκαγιά συλλέγει και επεξεργάζεται υλικά βιομηχανικών απορριμάτων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα από τη συνεχιζόμενη καύση των υλικών αυτών.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Την Τρίτη συνελήφθη για την υπόθεση ένας 34χρονος για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ αναζητείται ο επικεφαλής της εταιρείας.
Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι το κέντρο ανακύκλωσης είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ασφαλισμένο στην Ευρώπη Ασφαλιστική, η οποία μάλιστα αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση για το περιστατικό μόλις διενεργηθεί η έκθεση του πραγματογνώμονα.
(Πηγή: Insurancedaily.gr)

Advertisement

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου