Άλλο ένα σενάριο της τελευταίας στιγμής έρχεται να προστεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας κορυφώνεται.
Πληροφορίες τις οποίες επιβεβαίωσε πριν από λίγο ο γ.γ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Ρωμανιάς, φέρουν να συζητείται η κατάργηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που έγινε τον Ιούλιο του 2014 και η επαναφορά στα προηγούμενα επίπεδα. Με τι ισοδυναμεί αυτό το μέτρο; Με οριζόντια μείωση των καθαρών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά και εκτόξευση του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Το αποτέλεσμα από την μεταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους είναι οριζόντιο. Δηλαδή, αν αυξηθούν οι εισφορές κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τότε και οι μισθοί θα μειωθούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Οι μειωμένοι συντελεστές για τον υπολογισμών των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως του εργοδότη και λιγότερο του εργαζόμενου, είχαν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2014. Για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης –η οποία υποτίθεται ότι θα είχε μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα- είχε αποφασιστεί η κατάργηση σειράς επιδομάτων μεταξύ των οποίων και του οικογενειακού επιδόματος που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ. Τα στοιχεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, έδειξαν όμως ότι οι μειωμένοι συντελεστές, δεν έφεραν περισσότερες προσλήψεις με αποτέλεσμα τα έσοδα των ταμείων να υποχωρήσουν αισθητά. Έτσι:
1: Στο α’ τετράμηνο του 2015, τα ταμεία εισέπραξαν από τις εργοδοτικές εισφορές 2,989 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο αντίστοιχο τετράμηνο του 2014, τα αντίστοιχα έσοδα ήταν 3,424 δισεκατομμύρια ευρώ
2: Στο α’ τετράμηνο του 2014, οι εισφορές των εργαζόμενων απέφεραν 2,497 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ στο α’ τετράμηνο του 2015, 2,180 δισεκατομμύρια ευρώ
Άρα, σε πραγματικούς όρους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει στοιχίσει σε τέσσερις μήνες 435 εκατομμύρια ευρώ από το σκέλος των εργοδοτικών εισφορών και 317 εκατ. ευρώ από την πλευρά των εισφορών των εργαζομένων.
Άρα, σε πραγματικούς όρους, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει στοιχίσει σε τέσσερις μήνες 435 εκατομμύρια ευρώ από το σκέλος των εργοδοτικών εισφορών και 317 εκατ. ευρώ από την πλευρά των εισφορών των εργαζομένων.
Σε ετήσια βάση, αν επανέλθουν οι συντελεστές στα επίπεδα που ήταν τον Ιούνιο του 2014, τα έσοδα των ταμείων μπορούν να αυξηθούν –αν δεν εκτοξευτεί εκ νέου η μαύρη εργασία- κατά τουλάχιστον 1,5-1,7 δις. ευρώ καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό την απαίτηση των δανειστών για εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη μείωση των συντάξεων.
(Πηγή: Fpress.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου