3 Ιουν 2015

Εντατικότεροι έλεγχοι στις ασφαλιστικές

Νέο καμπανάκι ήχησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Ταμείων (ΕΙΟΡΑ) για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τη φερεγγυότητά τους, αυτή τη φορά για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις αποδόσεις και την κερδοφορία των ασφαλιστικών προϊόντων από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΙΟΡΑ αναφέρει ειδικότερα ότι η μακροοικονομική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις για τα μοντέλα ασφάλισης και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΙΟΡΑ, η ποσοτική χαλάρωση αυξάνει την αξία των μελλοντικών υποχρεώσεων των ασφαλιστικών εταιρειών μειώνοντας, ταυτόχρονα, τις αποτιμήσεις του ενεργητικού τους. Πρόκειται για εξέλιξη που, κατά τους αναλυτές, είναι πιθανό να ασκήσει ισχυρότατες πιέσεις στον ασφαλιστικό κλάδο, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη φερεγγυότητά τους.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΙΟΡΑ, Γκάμπριελ Μπερναντίνιο, ζήτησε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους που διενεργούν στις ασφαλιστικές εταιρείες τις οποίες εποπτεύουν, και κυρίως σε ασφαλιστικά συγκροτήματα, τα οποία είναι πιθανό να μην αντέξουν τις πιέσεις και τις παρενέργειες που θα ασκηθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πάντως, οι ισχυροί ασφαλιστικοί όμιλοι εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες αυτές πιέσεις, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέο κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών στην περιφέρεια του ασφαλιστικού κλάδου.
(Πηγή: Insuranceworld.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου