11 Σεπ 2015

Έρχονται συντάξεις χαμηλότερες από το… επίδομα ανεργίας

Μειώσεις έως 60% στις συντάξεις φέρνει το νέο Ασφαλιστικό, ρίχνοντάς τες κάτω και από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Μία από τις κατηγορίες που θίγονται από τις νέες μνημονιακές αλλαγές στο Ασφαλιστικό είναι οι μητέρες με ανήλικο παιδί, που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Πιο συγκεκριμένα, προ νέου Μνημονίου, η κατώτατη σύνταξη μίας μητέρας ανηλίκου που είναι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, παίρνει ένα μισθό 750 ευρώ και αποφάσιζε να «βγει» στη σύνταξη στα 50 έτη της ανερχόταν στα 530 ευρώ. Δεδομένου πως το νέο Μνημόνιο προβλέπει πως μέχρι τα 67 έτη, το δημόσιο εγγυάται μόνο το οργανικό ποσό της σύνταξης, η μητέρα αυτή θα λάβει 353 ευρώ, δηλαδή 33% χαμηλότερη.
Ταυτόχρονα, αν η μητέρα του παραδείγματός μας «βγει» στη σύνταξη στα 50 και όχι στα 55 έτη, όπως ορίζει πλέον ο σχετικός μνημονιακός νόμος θα χάσει το 30% της σύνταξής της, μιας και υπάρχει πρόστιμο 6% για κάθε έτος που «βγαίνει» νωρίτερα στη σύνταξη.
Σ’ αυτό, όμως, το ετήσιο πρόστιμο, έρχεται να προστεθεί πλέον άλλο ένα, καινούριο πρόστιμο της τάξης του 10%.
Έτσι η μείωση που θα υποστεί η εν λόγω μητέρα από την αύξηση των συνταξιοδοτικών ηλικιακών ορίων -εφόσον φυσικά θέλει να βγει στα 50 και όχι στα 55 έτη της στη σύνταξη- θα ανέλθει στο 40%, ρίχνοντας το τελικό ποσό της σύνταξής της στα… 211 ευρώ.
Έτσι αντί για 530 ευρώ που θα έπαιρνε προ νέου Μνημονίου η μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με ανήλικο που θα «βγει» στη σύνταξη στα 50 έτη της θα λάβει 211 ευρώ για σύνταξη. Σημειώνεται πως το σημερινό επίδομα ανεργίας ανέρχεται περίπου στα 360 ευρώ.
(Πηγή: Insurancedaily.gr)
δημοπρασιες αγορες και πωλησεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου