27 Οκτ 2015

Ανοιχτός στις 28 Οκτωβρίου ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στις 28 Οκτωβρίου 2015 ο Χώρος Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, στην οδό Κοραή 4, θα είναι, όπως κάθε χρόνο, ανοικτός για να δεχθεί όσες και όσους επιθυμούν να τον επισκεφθούν και να περιηγηθούν στο μοναδικό αυτό ιστορικό μνημείο αφιερωμένο στην περίοδο της κατοχής.

Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά λίγες μέρες μετά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα το 1941, όταν, το ιδιόκτητο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, επιτάσσεται από την Kommandatur και τα υπόγειά του χρησιμοποιούνται ως κρατητήρια Ελλήνων και αλλοδαπών κρατουμένων για όλη τη διάρκεια της κατοχής. 

Το 1991, η Εθνική Ασφαλιστική, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, συντηρεί και παραδίδει στο κοινό τα υπόγεια κρατητήρια, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας τους. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Χώρο πολίτες κάθε ηλικίας, ενώ, ύστερα από ραντεβού, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών, πανεπιστημιακών ομάδων, φορέων και συλλόγων.

Στους θαλάμους κράτησης των υπογείων σώζεται πλήθος ακιδογραφημάτων και επιγραφών των κρατουμένων, ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο του α΄ υπογείου εκτίθενται διάφορα αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου