6 Οκτ 2015

Αστική Ευθύνη Πολυκατοικίας - Δες γιατί σου χρειάζεται!

Ξαφνικά εκεί που έχεις παρκαρισμένο το αυτοκίνητό σου, αποσπάται κομμάτι της προσόψεως του κτιρίου και πέφτει πάνω του, προκαλώντας του σημαντικές υλικές ζημιές. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Από ποιον θα αποζημιωθείς; Τι ισχύει σε μια τέτοια περίπτωση που από πτώση αντικειμένου προκαλούνται υλικές ζημιές ή ακόμα χειρότερα σωματικές βλάβες; 

Η απάντηση είναι πως η
 ευθύνη και συγκεκριμένα η αστική ευθύνη για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες βαρύνει τον διαχειριστή και τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Τι είναι όμως η αστική ευθύνη; Αστική Ευθύνη είναι η υποχρέωση που έχει κάθε άτομο να αποκαταστήσει τη ζημιά που προκάλεσε σε τρίτο  παράνομα και υπαίτια από διάφορους λόγους.

Στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε διάφορες περιοχές εντός Αττικής καθώς και σε άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές παλιές πολυκατοικίες και κτίσματα πολλών ετών. Εκείνο που μεγάλο ποσοστό διαχειριστών και ιδιοκτητών αγνοεί, είναι η αστική ευθύνη που φέρουν για τις σωματικές βλάβες και τις υλικές ζημιές που είναι δυνατόν να προκληθούν από ατύχημα το οποίο θα συμβεί στους κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους της πολυκατοικίας, περιλαμβανομένων και των ανελκυστήρων και θα έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία και χρήση του, ή ακόμα και στη περίπτωση που θα συμβεί στο χώρο που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο και θα οφείλεται σε πτώση αντικειμένου που αποτελεί μέρος του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου μπορεί να στραφεί εναντίον του διαχειριστή και του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και να αξιώσει αποζημίωση. Εάν η πολυκατοικία έχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Ευθύνης για Υλικές Ζημιές, το θέμα της αποζημίωσης είναι μια τυπική διαδικασία μέσω της ασφαλιστικής εταιρίας που έχει αναλάβει να καλύψει τον κίνδυνο. Αν ωστόσο το κτίριο δεν είναι ασφαλισμένο, την αποζημίωση θα χρειαστεί να την καταβάλλουν από την τσέπη τους τα άτομα στα οποία αναλογεί ευθύνη (ένοικοι-διαχειριστής). Έχει αναφερθεί μάλιστα περίπτωση, στην οποία διαχειριστής πολυκατοικίας υποχρεώθηκε να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό ως αποζημίωση σε ένοικο, όταν ο τελευταίος του άσκησε αγωγή γιατί έσπασε το πόδι του γλιστρώντας σε διαφημιστικά έντυπα που βρίσκονταν στο πάτωμα της κοινόχρηστης εισόδου. Το δικαστήριο έκρινε ότι ως διαχειριστής έπρεπε να είχε φροντίσει να είναι ο χώρος της εισόδου καθαρός.

Συνεπώς, μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων. Ο κανονισμός της πολυκατοικίας είναι σαφής όσον αφορά το θέμα της ασφάλισης των κοινόχρηστων χώρων. Η μη ασφάλισή τους (εφόσον δεν υπάρχει νόμιμη απόφαση της γενικής συνέλευσης που θα απέρριπτε πρόταση του διαχειριστή για ασφάλιση των κοινόχρηστων χώρων) επιφέρει ποινική και αστική ευθύνη στο διαχειριστή. Οι παλαιότεροι κανονισμοί αναφέρουν ότι ο διαχειριστής υποχρεούται σε ασφάλιση για τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, ενώ η πλειοψηφία των νέων κανονισμών αναφέρει και τον κίνδυνο του σεισμού.

Η δική μας συμβουλή είναι να ελέγξετε τι ισχύει και στη δική σας κατοικία ή πολυκατοικία. Υπάρχει κάλυψη αστικής ευθύνης; Είσαστε καλυμμένοι για ό,τι κι αν συμβεί;

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά πολύ αξιόλογο το άρθρο σας περί αστικής ευθύνης πολυκατοικίας. Συμπληρώνω κι εγώ από τη μεριά μου τα ακόλουθα: Οι περισσότεροι κανονισμοί πολυκατοικιών υποχρεώνουν το διαχειριστή να ασφαλίσει τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας τουλάχιστον από πυρκαγιά. Στις περιπτώσεις που το καταστατικό κρίνει την ασφάλιση υποχρέωση τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όμως και σε όσα καταστατικά δεν υπάρχει όρος για την ασφάλιση κοινόχρηστων χώρων καλό θα ήταν οι ένοικοι και ο διαχειριστής να σκεφτούν το ζήτημα σοβαρά και να απευθυνθούν σε σχετικούς ιστοχώρους όπως ο Asfalistroulis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή