30 Οκτ 2015

Πώς θα προετοιμάσουμε το σπίτι μας για το χειμώνα

Κάθε σπίτι χρειάζεται φροντίδα για να λειτουργεί σωστά. Από τα βασικότερα ζητήματα της πρόληψης και της προετοιμασίας για ένα σπίτι εντός αστικού ιστού είναι η θέρμανση και η μόνωση, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, δηλαδή και λιγότερα έξοδα.


Πρώτα απ’ όλα πρέπει να  συντηρήσουμε τον καυστήρα μας. Έτσι μια φορά το χρόνο πρέπει να καλέσουμε κάποιον ειδικό για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες, ώστε να έχουμε καλύτερη θέρμανση και μικρότερη κατανάλωση. Αν προβλέπεται από τον κατασκευαστή, πριν ξεκινήσουμε τη λειτουργία των καλοριφέρ κάνουμε επίσης εξαερισμό των σωμάτων.

Σε περίπτωση που έχουμε τζάκι, πρέπει να φροντίσουμε να καθαρίσουμε την καμινάδα και να προμηθευτούμε εγκαίρως καυσόξυλα, προσέχοντας πρώτον τί είδους ξύλα θα είναι και δεύτερον να είναι στεγνά πριν την πρώτη χρήση τους, ώστε πέρα απ’ τη θαλπωρή να μας προσφέρουν ικανοποιητική ζέστη.

Φυσικά, οι παραπάνω ενέργειες πρέπει να συνδυαστούν με ένα συνολικότερο έλεγχο στο σπίτι μας, αναζητώντας σημεία που μπορούν να προκαλέσουν απώλειες θερμότητας. Η βασικότερη πηγή απώλειας θερμότητας είναι τα κουφώματα. Εάν έχουμε νέου τύπου κουφώματα, ελέγχουμε με προσοχή τα λάστιχα και εφόσον εντοπίσουμε φθορές καλούμε έγκαιρα κάποιον ειδικό. Εάν πάλι έχουμε παλαιού τύπου, επιλέγουμε κάποια διορθωτική λύση, όπως η αυτοκόλλητη ταινία.


Ελέγχουμε επίσης τη μόνωση του σπιτιού μας. Καθώς στις αρχές του φθινοπώρου η ηλιοφάνεια είναι ακόμα μεγάλη και οι βροχές πιο περιορισμένες σε σχέση με το χειμώνα, είναι ευκαιρία να προχωρήσουμε στις εργασίες που θα χρειαστούν, ώστε να στεγνώσουν καλά τα σημεία τα οποία θα μπορούσαν προκαλέσουν υγρασίες.


Παράλληλα, φροντίζουμε να τακτοποιήσουμε την αποθήκη μας, κάνοντάς μια ανακατανομή ώστε να είναι πιο λειτουργική. Προωθούμε στο βάθος τα είδη του καλοκαιριού και φέρνουμε πιο μπροστά τα είδη που θα χρειαστούμε άμεσα το επόμενο διάστημα.


Το ίδιο ισχύει και για το μπαλκόνι μας, που λίγο θα χρησιμοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Κάνουμε ένα καλό καθάρισμα, απομακρύνουμε τυχόν φύλλα ή σκουπίδια απ’ τις υδρορροές και σκεπάζουμε τα έπιπλα για να μειώσουμε τυχόν φθορές τους από τις καιρικές συνθήκες.

(Πηγή: Interamerican.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου