20 Οκτ 2015

Υγεία: Προς ιδιωτικοποίηση η κοινωνική ασφάλιση

Σημαντικές αλλαγές στο πρότυπο ασφάλισης, όπως το γνωρίζαμε επί δεκαετίες, φέρνουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.
Με άρθρο του στην “Αυγή”, ο Σάββας Ρομπόλης (φωτό), ομότιμος καθηγητής – ειδικός σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνει ότι η πρόταση της “Επιτροπής Σοφών” ανοίγει τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Ενώ δεν υπάρχει κάποια μνημονιακή υποχρέωση για την αναγκαιότητα αλλαγής του διανεμητικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος, με ποια κριτήρια η Επιτροπή προτείνει ως κεντρική της θέση την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα;
Δεδομένου ότι ένα σύστημα, που κατά 70% είναι μη προσδιορισμένων παροχών, βασίζει κατά κύριο λόγο την όποια δέσμευσή του στις αποδόσεις των χρηματιστηρίων και των κεφαλαιαγορών”.
Ο κ. Ρομπόλης σημειώνει ότι η Επιτροπή προτείνει τη μετάβαση από ένα σύστημα διανεμητικό σε ένα σύστημα υπερ - κεφαλαιοποιητικό, το οποίο ιστορικά έχει εφαρμοστεί στα δύσκολα χρόνια της Χιλής και στις Βαλτικές χώρες.

Υγεία

Οι πολιτικές στο Ασφαλιστικό και κυρίως η οικονομική κρίση έχουν στρέψει αρκετούς Έλληνες προς την ιδιωτική ασφάλιση Υγείας.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλου, δύο στους πέντε Έλληνες αναζητούν επιπλέον κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην ιδιωτική ασφάλιση.
Οι πολίτες θέλουν πλήρες «πακέτο» υπηρεσιών ή περιορισμένες παροχές, όπως τσεκ - απ.
Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των Ελλήνων που επιλέγει ιδιωτική ασφάλιση Υγείας έχει αυξηθεί κατά 60% και συγκεκριμένα από 23,8% που ήταν το 2012 έφτασε το 2014 σε 38,7%.

Ανασφάλιστοι

Δεν είναι τυχαίο ότι τρεις στους πέντε πολίτες δηλώνουν καθόλου ή λίγο ικανοποιημένοι από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς πληρώνουν – κατά μέσο όρο – από την τσέπη τους πάνω από 500 ευρώ τον χρόνο για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.
Σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, η αύξηση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην ιδιωτική ασφάλιση Υγείας δεν σχετίζεται με ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης των πολιτών.
Σχετίζεται – σημειώνει – με το ότι μεγάλος αριθμός πρώην ελεύθερων επαγγελματιών έμειναν χωρίς ασφάλιση στα χρόνια της κρίσης και αναζητούν μία στοιχειώδη κάλυψη μέσω ιδιωτικών συμβολαίων Υγείας.

(Πηγή: Iatronet.gr)

1 σχόλιο:

  1. πολύ δύσκολη αυτή η κατάσταση, εγώ ευτυχώς έχω προνοήσει για μένα και την οικογένεια και είμαι χρόνια ασφαλισμένη στην Ευρωπαϊκή Πίστη, πολυ ευχαριστημένη και σε μια περιπέτεια που μας ειχε τυχει, ευτυχώς με θετικη έκβαση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή