15 Οκτ 2015

Έρχεται Εθνική σύνταξη 360 ευρώ και αλλαγές για όλους στο ασφαλιστικό

Μεγάλες ανατροπές φέρνει στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών το οποίο παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Από το “τσεκούρι” στις συντάξεις, τις αυξήσεις στις εισφορές και τις αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν θα γλιτώσει καμία κατηγορία ασφαλισμένων.
Πιο αναλυτικά, το πόρισμα κάνει λόγο για αυξήσεις των ορίων ηλικίας και πέραν των 67 ετών, μεσοσταθμικές άμεσες περικοπές  στις κύριες – επικουρικές συντάξεις 11%, διπλασιασμό εισφορών π.χ. στον ΟΓΑ αλλά και μακροπρόθεσμες περικοπές έως 30% λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης που προβλέπουν ήδη οι μνημονιακοί νόμοι, ακόμα και συνυπολογισμό της ατομικής περιουσίας για τη διαμόρφωση της σύνταξης.
Οι μειώσεις των συντάξεων θα υπολογίζονται με βάση την αρχική σύνταξη, πριν τις πρώτες μειώσεις το 2009. Αυτό σημαίνει πως το όριο δεν μπαίνει στα 1.000 ευρώ, αλλά στα 700. Οι περικοπές θα ξεκινούν από το 3% και θα φτάνουν ως και το 7%.
Αποφασίζεται, επίσης, η παροχή βασικής εθνικής σύνταξης, η οποία ορίζεται μεταξύ 360 και 420 ευρώ – ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το οικογενειακό εισόδημα – και θα χορηγείται στα 67 έτη.

(Πηγή: Insurancedaily.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου