19 Οκτ 2015

Παραμένουν πάνω από 1.000.000 τα ανασφάλιστα οχήματα - Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, όμως τα ανασφάλιστα οχήματα αποτελούν μία κινούμενη ωρολογιακή βόμβα στους ελληνικούς δρόμους. Γιατί πολύ απλά, όταν ένα στα πέντε οχήματα κυκλοφορεί χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τότε οι πιθανότητες να βρεθούμε προ εκπλήξεως στην περίπτωση που εμπλακούμε σε ατύχημα είναι μεγάλες.

Το μήνυμα που πρέπει να περάσει στον κόσμο είναι απλό: Η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη!!
Είναι κρίμα να υπάρχει τέτοιο «κενό κάλυψης», όταν ο ανταγωνισμός στον κλάδο αυτοκινήτου έχει οδηγήσει τα ασφάλιστρα στο… ναδίρ. Πάνω από 35% υπολογίζεται η πτώση των ασφαλίστρων την τελευταία πενταετία και οι τιμές στις βασικές καλύψεις είναι πραγματικά… χάρισμα.
Τι είναι αυτό, λοιπόν, που μας κάνει να ρισκάρουμε και να επιλέγουμε την παρανομία, να μην υπολογίζουμε τους γύρω μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τους εαυτούς μας αλλά και την τσέπη μας;
Θα απαντούσε κανείς ότι υπάρχει ουσιαστικό έλλειμμα παιδείας και εδώ που τα λέμε δεν θα είχε και άδικο. Δεν θα είχε άδικο, επίσης, αν έριχνε τις ευθύνες στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων στους δρόμους.
Ας δούμε, όμως, τα δεδομένα:
Είμαστε μία χώρα 11 εκατ. κατοίκων με 1 εκατ. ανασφάλιστα οχήματα. Είμαστε, επίσης, η χώρα στην οποία μέχρι πρότινος εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 είχαμε στους ελληνικούς δρόμους 357 νεκρούς, 493 βαριά τραυματίες και 5.787 ελαφρά τραυματίες, σε 328 θανατηφόρα ατυχήματα, 421 σοβαρά ατυχήματα και 4.535 ελαφρά ατυχήματα.
Γενικά είμαστε της υπερβολής, όμως όταν πρόκειται για την ασφάλεια – τη δική μας και των γύρω μας – όταν πρόκειται για την ίδια μας τη ζωή θα έπρεπε να είμαστε σαφώς πιο προσεχτικοί.
Αν αληθεύουν τα νούμερα και οι εκτιμήσεις των αρμοδίων, τότε στη χώρα μας παραμένουν ανασφάλιστα περίπου ένα στα πέντε οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
Ότι στην περίπτωση που εμπλακούμε σε ατύχημα, έχουμε 20% πιθανότητες να βρούμε απέναντί μας ανασφάλιστο όχημα. Κι εκεί αρχίζουν οι μπελάδες. Γιατί το Επικουρικό Κεφάλαιο αναλαμβάνει να αποζημιώσει για σωματικές και υλικές βλάβες, όμως η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη όταν γίνεται μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών.
Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι φταίει η κρίση για την έκρηξη του φαινομένου. Η οικονομική δυσπραγία. Σαφώς και η κρίση έχει περιορίσει σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όμως η ασφάλιση αυτοκινήτου δεν είναι πολυτέλεια.
Αντιθέτως, είναι α) υποχρεωτική (και γι’ αυτό επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα) και β) ουσιαστική (γιατί μας καλύπτει σε περιπτώσεις ατυχημάτων).
Τι κάνει η πολιτεία
Άλλη μία εξαγγελία που συνοδεύτηκε από τυμπανοκρουσίες έχει μείνει στα χαρτιά. Κυριολεκτικά. Τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι θα εντοπίσει τα ανασφάλιστα μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης.
Επίσης, στη μάχη κατά των ανασφάλιστων οχημάτων, λειτουργεί από την 1η Μαΐου η ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφαλαίου στην οποία όλοι μας μπορούμε να ελέγξουμε αν είμαστε ανασφάλιστοι.
Τώρα, μένει η υπουργική απόφαση για να αποσταλούν τα «ραβασάκια», ήτοι τα ειδοποιητήρια που θα καλούν τους οδηγούν να ασφαλιστούν και να πληρώσουν το σχετικό πρόστιμο ή να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρότατες κυρώσεις. Περιμένουμε από τον Σεπτέμβριο αλλά λόγω εκλογών η ενέργεια μετατέθηκε για τον Οκτώβριο. Ίδωμεν…
Τι να κάνετε αν εμπλακείτε σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα
Πρέπει να καλέσετε την Αστυνομία αμέσως, προκειμένου να καταγράψει το συμβάν, για να κατοχυρώσετε τη θέση σας ως προς το θέμα της ευθύνης. Η Αστυνομία θα δώσει κλήση στο ανασφάλιστο όχημα. Επίσης, πρέπει να καλέσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία.
Πρόστιμο και κυρώσεις
Ο νόμος 489/76 προβλέπει τις εξής διοικητικές και ποινικές κυρώσεις:
Διοικητικές κυρώσεις
  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο (2) χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία (3) χρόνια, σε περίπτωση υποτροπής
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, €500 για τα επιβατικά και €250 για τα δίκυκλα
Η άδεια ικανότητας οδηγού μπορεί να επιστραφεί στον οδηγό πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.
Ποινικές κυρώσεις
  • Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο και
  • Χρηματική ποινή μέχρι €3.000
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:
  • να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
  • να πληρώσει παράβολο €250 για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο €500, καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

(Πηγή: Insurancedaily.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου